NOS glijdt uit over verwarde jongen

nos

Met de koffie op tafel zat Nederland gisteravond te wachten op het Achtuur-Journaal. Maar die kwam niet. Een verwarde jongen van 19 jaar uit het Zuid-Hollandse Pijnacker was kort voor 20.00 uur met, wat achteraf bleek, een speelgoedpistool het NOS-studiocomplex binnengedrongen. Wat zich in de lege journaalstudio voltrok werd nauwkeurig door de NOS geregistreerd.
Een blog over een intelligente portier, hijgerige NOS-journalisten en de twitterwaterval die er gevolg van was.

Surrealistische beelden
Het waren surrealistisch beelden van een door het beeld ijsberende student in een strak pak. ‘Gewapend’ met wat achteraf een neppistool bleek, ontspon zich een voortkabbelend gesprek tussen een portier van de NOS en de indringer. Hij wilde Nederland toespreken. Gewoon, met de volle aandacht. Of hij al op de zender was. Wanneer hij nu eindelijk aan zijn toespraak kon beginnen. ‘Het rode lampje brandt al op de camera,’ stelde de portier hem gerust. ‘Maar hoe weet ik dat iedereen me nu kan zien?’. Tja, dat kon hij inderdaad niet weten. Hij kon ook niet weten dat hij even later door diezelfde NOS integraal zou worden uitgezonden.
Nog voor de NOS op NPO2 deze beelden toonden stonden ze al op NOS-site.
Nederland was getuige hoe een keurige universitaire student een onsamenhangend verhaal deed, onzeker was en duidelijk geen fatsoenlijke terroristen-training in Yemen had afgemaakt. De portier voelde dat klaarblijkelijk goed aan. Met een rustbrengende wijze van spreken hield hij grip op de situatie. Hij wel, maar zijn journalistieke collega’s echter, gingen helemaal los op NOS’ eigen Charlie Hebdo.

Redactionele verantwoordelijkheid
Het duurde even voordat de NOS via een omweg vanuit Den Haag weer op de zender kwam. Parlementair verslaggever Ron Fresen deed verslag van wat er zich kort er voor in Hilversum had afgespeeld. Maar veel verder dan een beschrijving van de persoon van de indringer kon hij niet komen. Wat onwezenlijk in beeld starend, bleef hij zichzelf herhalen. Verder zou de NOS in alle opeenvolgende programma’s alle registers optrekken voor ‘getuigenverslagen’ (van de eigen collega’s), terrorisme-experts (er lijken meer terrorisme-experts te zijn dan terroristen), en de bekende reacties uit ‘Den Haag’.
Waar de NOS toch echt de fout inging was met het vrijwel direct tonen van de beelden. Even iets langer afgewacht en de redactie had geweten dat deze student mentaal van het pad af was, niet bedreigend was, een speelgoedpistool bij zich had, en de portier op geen enkel moment met het pistool heeft bedreigd. Althans daar zijn geen beelden van.
Door het tonen van de beelden is de toekomst van deze student geruïneerd. De NOS heeft haar mediapositie misbruikt om alvast recht te spreken. Een volwassen journalistiek werd ingeruild voor een staaltje reality-televisie.
Het zou goed zijn als hoofdredacteur Marcel Gelauff niet zozeer extra sloten op de deuren gaat zetten, maar met zijn redactie grondig gaat evalueren hoe de ‘moederomroep van Nederland’ zich in het vervolg beheerster kan opstellen. Hoe volwassen zou het niet geweest zijn als Ron Freser, na een kort verslag van het voorval, koeltjes had gezegd: ‘En nu naar het omstreden gasbesluit van minister Kamp.’

Twitter gaat los
We weten inmiddels hoe we de gevoelens van Nederland het snelst op het spoor moeten komen. Twitter geeft het antwoord.

DROP THAT SOUND @djtonystarnl
‘T.* wilde uitgezonden worden?? Van mij mag die! En ver weg ook! Enkeltje! Dag gekkie!’

Mitra Rambaran @MitraRambaran
‘Goede analyse van de situatie van T.Z.* Fijn om ook compassie te horen voor verwarde jongeman.’

Annet de Jong @annetdejong
‘Een verward joch met een speelgoedpistool, we moeten ff omschakelen nu met z’n allen.’

*naam aangepast

Uiteraard staan hier alleen enkele beheerste uitingen. Maar vele ‘Twitterexperts’ zagen parallellen met de aanslag op Charlie Hebdo (een vergelijking die een aantal NOS-journalisten ook iets te snel maakten), anderen memoreerden fijntjes ‘het noordafrikaanse’ uiterlijk (van een in Zoetermeer geboren Nederlander). Of een Twitteraar die zich afvroeg waarom er geen anti-terreureenheid is ‘als je ze nodig hebt.’
NOS, autoriteiten en overheid hebben langzamerhand een sfeer gecreëerd in ons mini-staatje aan de zee alsof we in permanente staat van oorlog zijn. We zijn kort van memorie, maar de zeventiger jaren met de voortdurende PLO-aanslagen, de laat-zeventiger en vroeg-tachtiger jaren met de Baader Meinhof Groep, waren toch echt heftiger dan de terreur van de laatste jaren.
Dat een verwarde student uit Pijnacker met een speelgoedpistool zo onze ‘ankermannen en -vrouwen’ in alle staten kan brengen, geeft aan hoe verward en onzeker onze media en samenleving zijn geworden.
Tijd voor rust en relativering.

Deze blog werd op 15 januari 2015 gepubliceerd op bureaudebruijn.nl en werd daar bijna 36.000 keer gelezen.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: