Einde anoniem betalen in zicht?

Inmiddels verloopt 90% van de Britse economie via banken, want digitaal. Dat is in andere landen niet veel anders.

Maar de banken gaan in steeds meer landen voor 100%. Contant geld moet uit de wereld. Steeds meer landen zijn stap voor stap bezig om contact geld uit de roulatie te halen. De ECB nam het €500 biljet uit de roulatie (‘te veel crimineel’). Zweden en nog een aantal andere landen gaan de hoogste biljetten uit roulatie halen, zo ook binnenkort Australië.

Het aantal PIN-automaten in Nederland loopt snel terug.
De banken geven toe op de love-for-tech van millennials in te spelen door alles via apps te laten lopen en ‘sexy’ te maken en daarmee de ouderen die per sé nog contant willen betalen, ouderwets te laten lijken (aldus topman Barclays).

Zonder cash gebeurt er niets meer zonder dat de banken, dus ook de overheden en veiligheidsdiensten het weten: elke ijsje op de hoek, elke gekocht condoom, elke tank benzine, elke kop koffie waar ook gedronken, alles wordt geregisseerd en geanalyseerd. Al jaren moet de Europese Unie (via een klein kantoor in Brussel) alle banktransacties tussen in Europa melden aan de VS. Alles in het kader van bestrijding van het terrorisme.

Maar uiteindelijk zal het leiden tot full control van de banken, banken die vrezen door hun gegraai uit de gratie te raken. En dat zal ze over zeg 10 jaar niets meer kunnen schelen: betalen doe je alleen nog via de bank.

Artikel: The War on cash.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: