Is de dollar als wereldmunt tanende?

Voor wie van zich wil oriënteren op economie en vooral het onderliggende financiële stelsel zal niet om Jim Rickards heen kunnen. Een spraakmakende Amerikaan die de ‘inconveniënt truth’ over het financiële stelsel vertelt. Zijn voorspellingen klinken als voorspellingen, maar hoe goed ingevoerd hij ook is, voorspellingen zijn nog geen feiten.

Toch signaleert hij een ontkenning in de westerse wereld. We willen niet weten dat Japan nu zijn derde decennium ingaat van bijna nul-groei. Wij denken dat 2008 geschiedenis is. Dat ziet Rickards anders.
De dollar heeft al zoveel aan koopkracht verloren dat de betekenis van de munt ten einde loopt.
Saddam Hoessein wilde zijn olie in Euro’s laten afrekenen, niet meer in dollars. Zijn land werd 6 maanden na dit ‘onzalige’ plan door de Amerikanen ‘bevrijd’, met het IS-clubje als nabrander.
Ghadaffi dacht het ook te moeten proberen: olie in Euro’s laten betalen, dus einde van de dollar als oliemunt. Ghadaffi kreeg Amerikaanse bommen op zijn pet en zijn vluchtkaravaan werd door een uit Ramstein (D) aangestuurde drone tot as gereduceerd. 

Griekenland en wat zij daar meemaakten leek ver weg: die domme Grieken. Het is volgens Rickards zeer wel denkbaar dat de westerse wereld dezelfde taferelen tegemoet kan zien.
Ik zou de media graag willen geloven: ‘De crisis is voorbij.’
De vorige ‘euro’ (niet de eerste) mislukte in 1926. Niemand die hard kan maken dat we dit keer het ei van Columbus hebben gevonden.

In de video Jim Rickards over de veranderende betekenis van de US-Dollar.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: