Rattenvangers met sleepnetten

An undated aerial handout photo shows the National Security Agency headquarters building in Fort Meade, Maryland
De NSA in Fort Meade (VS).

Lang is gesproken over internet en privacy. In veel westerse landen vaak afgedaan met het adagium: ‘ik heb niets te verbergen’. We waren verwend met generaties lange democratie en bescherming van burgerrechten. 

Daar zullen velen in de VS nu anders over denken. Nu de VS een dolende en snel gekrenkte voetzoeker als president heeft, realiseren velen zich dat hij ook alle veiligheidsdiensten aanstuurt: NSA, FBI en CIA (en diverse militaire inlichtingendiensten).
 
Het sleepnet van dataverzameling dat in de VS in meer democratische tijden is ontwikkeld, blijkt nu 1.000 maal de waarde te hebben van het register van de burgerlijke stand die de NAZI’s en hun sympathisanten in WOII in Amsterdam wisten te bemachtigen. De Joodse Amsterdammers konden toen zonder veel zoekwerk worden opgepakt.

Neem de DDR. Wat had de Stasi graag dat datasleepnet willen hebben.

Dat de Duitsers meer op hun privacy letten dan wij, heeft dan ook te maken met het feit dat dat land twee keer slachtoffer is geweest van dictatoriale rattenvangers. De Duitsers weten inmiddels wel beter: vandaag heb je een grote mond, morgen staat er een uniform op de stoep. Pinnen doe je alleen als het niet anders kan. Het aantal camera’s in Berlijn bedraagt zo’n 22.000. In London 2 miljoen.
 
Inmiddels gaan al onze banktransacties al jaren via Brussel naar de VS. Gewoon omdat ze dat van ons eisen.
Al onze passagierslijsten liggen al decennia in de VS. Gewoon omdat ze dat van ons eisen.
Zonder je schoenen uit te trekken en je 10 vingerafdrukken af te geven kom je de VS niet meer in.
Zoals je dat bij vrienden doet.
 
Het zijn ongemakkelijke tijden die ons tot ongemakkelijke keuzes dwingen.
 
I got nothing to hide. Until now.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: