Niemand weet meer waar Europa voor staat.

New-York-2Europa is in crisis. Nu het er op aan komt, blijkt er geen Europees gevoel te zijn. Na 70 jaar import van Amerikaanse eetgewoonten, economie, TV, radio, muziek, films, taal, kleding, nieuws, ‚waarden’, producten, controle over ons internet, weet geen Europeaan meer van de rijke Europese cultuur, theater, dans, muziek, filosofie, wetenschap. We hebben elk zelfstandig denken en handelen verleerd.
En dat breekt Europa nu fiks op. Het spel om de ‘waarden’ overgelaten aan de nationaal-populisten. ‘Brussel’ heeft het nakijken. Het tij lijkt amper nog te keren.

His Masters Voice
De politieke partijen en media die nu het hardst moord en brand roepen over de desintegratie van ‘ons Europa’ hebben decennia His Masters Voice van de VS vertolkt en daarmee de Europese waarden en tradities tot achterhaald en ‘niet modern’ verklaard. Amerika, dat was het land van de vooruitgang en innovatie. Die gaf aan waar in Europa de prioriteiten moesten liggen.
De rechtspopulisten spinnen nu garen bij zoveel Europees onbenul en buigen de Europese waarden om naar nationale waarden.
Terwijl Brussel kromme bananen zat recht te buigen, zat de gemiddelde Europeaan te kanen bij MacDonalds, ‘koffie’ te drinken bij Starbucks en foto’s van het halve privé-leven te delen op Amerikaanse sociale media.

Wij doen mee
Een Amerikaans invalletje in een of ander exotisch land? We deden maar al te graag mee. De laatste twee intacte straaljagers van vliegbasis Leeuwarden gingen ‘ondersteunende missies’ vervullen. Of onze mannen en vrouwen gingen op ‘humanitaire missie’. Waterputten slaan in de woestijn van Afghanistan. Terwijl de kogels van de Taliban hen om de oren vlogen. Maar de VS had ons ‘gevraagd’.
Amerikanen voor oorlogsmisdaden (mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad) naar het Strafhof in Den Haag brengen? Dacht het niet. Voor het eerst dreigde de VS met een inval in Nederland om deze soldaten te ontzetten als dat zou gebeuren. Het gebeurde dus niet.

De Koude Oorlog 2.0
Terwijl de Nederlandse media niet ophouden de Koude Oorlog nieuw leven in te blazen, landen Amerikaanse troepen langs de hele Russische oost- en zuidgrenzen, van Noorwegen tot de Oekraïne. Ook in Nederland worden oude Amerikaanse bases weer in gebruik genomen. ‘Want er zijn aanwijzingen…’
De NAVO moet de voormalige Sovjet-landen, zoals Polen en Hongarije, beschermen tegen een Russische inval. Landen die zelf al lang niet meer de Europese democratische waarden (als die er zijn) respecteren en afglijden naar een systeem dat verdacht veel op het autocratische Russische model begint te lijken. Wat moeten we daar eigenlijk verdedigen? Hongarije en Polen steken ostentatief hun dikke middelvinger naar Brussel op.
Of wat de denken van het plaatsen, nu bijna 2 jaar geleden (onder Obama) en in alle stilte (in de Nederlandse media) van nieuwe kernwapens in Duitsland? Merkel verzocht Obama met klem daarvan af te zien. Maar daar gaat Berlijn niet over. Dat beslist Washington. Ze kwamen er.
Ook worden alle drone-bombardementen in het Midden-Oosten vanuit het Duitse Ramstein aangestuurd. Oorlogshandelingen vanaf Duitse bodem.
But who cares?

Europese waarden?
De term ‘Europese waarden’ valt alleen als we landen als Turkije om de oren willen slaan. Als zij niet een kopie van ons systeem wensen, maar lijken te kiezen voor een presidentieel systeem. Dat de democratie de afgelopen jaren in de Turkse verhoudingen beroerd heeft gewerkt, kan er bij ons niet in. Wie in de EU wil, moet net zo zijn als ‘ons’. Ongeacht wellicht de totaal verschillende politieke geschiedenis, de geo-politieke situatie en cultuur.
Maar Europa heeft zelf haar Europese waarden al decennia geleden ingeruild voor Amerikaanse. Het hele sociaal-economische stelsel is op Amerikaans neo-liberale principes gebaseerd. En dat weten ze in Turkije ook en lachen Europa vierkant uit over zoveel dubbelhartigheid. De Turken dachten in ruil voor NAVO-troepen op hun grond, lid van de EU te mogen worden. Was hen beloofd. De EU als smeermiddel voor Amerikaanse geo-politieke belangen. Helaas, dat liep anders. Turkije kwam wel in de NAVO, maar niet in de EU.
Nu er een halve zool in het Witte Huis zit, zijn we in Europa helemaal de weg kwijt. In plaats van de vraag ‘wat gaan wij Europa doen’, kijken wij verwachtingsvol naar Trump welke draai hij nu weer maakt (‘De NAVO is achterhaald. De NAVO is super belangrijk.’). Welk staatshoofd hij nu weer voor gek zet. Waar de bommen nu weer gaan vallen.
Helaas, Europa heeft geen alternatief, is geen alternatief. Europa is Amerika geworden. En nu die de weg kwijt is, is Europa ook de weg kwijt.

Griekenland kent inmiddels de ‘Europese waarden’…
Griekenland is onder socialist Dijsselbloem in de uitverkoop gedaan, moeten ze maar niet zoveel in de zon zitten en ouzo drinken: “Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens om uw hulp vragen.” Zei Jeroen toch?
Zo gaat dat bij ons in huize Europa. Je mag bakermat van de Europese beschaving zijn, maar als je denkt een Mercedes van je visvangst te kunnen kopen, zul een keer op de blaren zitten. Eigen schuld dus dat de Amerikaanse bank Goldman Sachs en de Deutsche Bank die luie types uitknijpen, hun pensioen halveren, de economie verder laten krimpen. Overigens allemaal nadat Goldman Sachs de Grieken eerst heeft geholpen om hun cijfers aan de EU te vervalsen zodat Griekenland tot de Euro kon toetreden. Zo doen we dat in dat ene Europa.

We hebben 70 jaar verspild…
Behalve een hardnekkig land als Frankrijk, die ‘zo nodig’ nog Franstalige muziek wil laten horen, Franse kaas wil eten, Franse wijn wil schenken, zijn de meeste Europese landen overgeschakeld naar de Amerikaanse hit- en boodschappenlijsten.
Wie hoort ooit een Duitstalige hit op de radio, een Italiaanse, Spaanse, Franse etc.? Niet cool toch? Wie kent de Europese componisten, filosofen, wetenschappers, musici, theater- en filmmakers (oh, hebben we die dan?).
Nemen we wel eens nieuws uit andere Europese landen over, niet met eigen correspondenten en onze eigen taal, maar direct van de bron? Nee, elk land zijn eigen blik, zijn eigen koker, zijn eigen nationale nieuwsbubbel.
We hebben 70 jaar de tijd gehad om de Europeanen de Europese waarden te laten ervaren, met de onvoorstelbaar rijke Europese cultuur kennis te laten maken. Maar zo ging het niet.
We bleven dikke maatjes met een land ver over zee, en vergaten ondertussen goede banden aan te gaan met onze grote Europese oosterbuur. Veel Russen beschouwen zich Europeaan. Zij dwongen in WOII ‘Berlijn’ tot overgave, twee maanden voordat de eerste Amerikanen er aan kwamen. De oorlog kostte 27 miljoen Russische levens, een getal dat maar weinigen kennen of geloven.
Het zwalkende en identiteitsloze Europa is het resultaat van decennia lange politieke incompetentie, het gebrek aan staatsmanschap en de totale overgave aan de Master of the Universe: de VS.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: