Wie is ‘KenFM’?

Maar weinigen zullen hem kennen, deze rap pratende Duitser. Zijn naam in Ken Jebsen, woonachtig in hartje Berlijn. Voor Jebsen is journalistiek als een soort verzet tegen de gepolitiseerde main stream media.
Een kennismaking.

Je mag hem een onconventionele journalist noemen. Wellicht is hij te vergelijken met de eigenzinnige journaliste en voormalige correspondent in Moskou Gabriele Krone-Schmalz, waarover we later zullen schrijven.
Ken Jebsen is een luis-in-de-pels van de mainstream media zoals de WDR/ARD, waar hij eerder heeft gewerkt. Uit onvrede over de te veel politiek gestuurde journalistiek, is hij zijn eigen mediakanaal gestart onder de naam ‘KenFM’.
Jebsen heeft er nadrukkelijk voor gekozen om uitsluitend via internet te werken. Daarbij moet opgemerkt worden dat hij ook niet snel bij de WDR/ARD zal worden uitgenodigd om daar zijn alternatieve zienswijzen te presenteren.

Zijn nieuwsgaring leest als een verzetsdaad: het laten zien dat er ook andere waarheden zijn. Een doelstelling dat zeer past bij deze website dat niet voor niets EnerzijdsAnderszijds heet.

Es soll nichts im Dunkeln verbleiben, sondern auf dem Tisch der geistigen Auseinandersetzung verstehbar werden. Ken Jebsen

Jebsen publiceert overwegend in zijn moedertaal Duits. Daarnaast spreekt hij zeer snel, maar blijft ook voor de minder geoefende anderstalige, redelijk verstaanbaar.
Daarnaast publiceert Jebsen ook in het Engels om zijn publiek verder te vergroten. Een journalist in Rusland besloot zijn programma’s te vertalen in het Russisch en zijn media-kanaal zou naar eigen zeggen in Rusland nu zo’n 30 miljoen volgers hebben.

KenFM is aangewezen op giften en donaties van fans van zijn programma’s. Jebsen ziet het als zijn taak om met het kanaal dat volgens hem van iedereen is die hem financieel ondersteunt, ‘in de rommel te wroeten en het kaf van het koren te scheiden’ (‘im Dreck zu wühlen, die Spreu vom Weizen zu trennen’).

Het kanaal biedt naast actuele interviews, eigen politieke statements en de publicatie van talrijke gastauteurs en achtergrond-reportages. Het verklaren en begrijpen van het politieke proces staat voorop. Kijkers worden uitgenodigd om complexe gebeurtenissen met de hulp van de expertise en ervaring van zijn gasten van KenFM in samenhang te kunnen plaatsen.

„Journalismus heißt etwas zu drucken, von dem jemand will, dass es nicht gedruckt wird. Alles andere ist Public Relations.“ George Orwell:

De gesprekken die Jebsen met zijn gasten voert kunnen gerust anderhalf uur duren. Jebsen acht het een plicht om zijn gasten uitvoerig aan het woord te laten. De kijker zal opvallen hoe grondig Jebsen zich op een thema voorbereidt. Daarbij stelt hij indringende vragen die vooral bedoeld zijn om achter nog meer informatie te komen, niet om wat de gesprekspartner heeft gezegd te framen (in een bepaalde context te plaatsen), iets dat veel in de Nederlandse media gebeurt.

KenFM wil een alternatief zijn voor de eendimensionale debatcultuur in onze belangrijkste media. Voor wie om kan gaan met de complexiteit van elkaar soms tegensprekende feiten, is Jebsen een verademing. Zij voor wie het in twijfel trekken van de berichten van de main stream media gelijk staat aan complotdenken, kunnen hem maar beter mijden. Jebsen woelt veel om, vooral in de gedachten van de kijker.

Wie meer van KenFM wil zien gaat naar https://kenfm.de of download de app.
Voor niet-duitssprekenden, is er het Engelse kanaal: https://kenfm.de/kenfm-international/.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: