Bilderberg : de kracht van de ongecontroleerde macht

bdrbghotelGeen instituut dat tot meer speculaties aanleiding geeft dan de ‘Bilderberg Meetings of Conferenties’. Een select gezelschap uit alle sectoren van de politiek, media, financiën, wetenschap, militaire apparaat, tech-firma’s en zakenleven dat jaarlijks op een hermetisch afgesloten vergadering bijeenkomt, roept begrijpelijk veel vraagtekens en fronsende wenkbrouwen op. 

In dit artikel een nuchtere kijk op dit sinds 1954 bestaande fenomeen. Maar ondanks de nuchtere benadering, kan de lezer enige onrust over deze club niet vermijden.

Het begon in Oosterbeek
In 1954 werd op initiatief van prins Bernard voor het eerst de Bilderberg Conferentie georganiseerd. De naam van deze jaarlijkse meetings is ontleend aan de locatie van de eerste bijeenkomst: Hotel De Bilderberg in de bossen Oosterbeek/Arnhem (foto).
Met de oprichting werd beoogd de communicatie tussen de Verenigde Staten en Europa te intensiveren. Daarbij komt tweederde van de deelnemers uit Europa en eenderde uit de VS.
Ofschoon de bijeenkomsten strikt geheim zijn, heeft de organisatie wel een officiële website. Daarop beschrijft wat deze illustere groep van machtigen wil en hoe het werkt.

Zo schrijft de website: ‘Sinds haar oprichting in 1954, is Bilderberg een jaarlijks forum geweest van informele discussie, met het doel de dialoog tussen Europa en Noord-Amerika te onderhouden (‘foster’). Elk jaar worden tussen de 120-150 politieke leiders en experts uit de industrie, financiën, wetenschap en de media uitgenodigd om deel te nemen.
De meeting is een forum voor informele discussies over megatrends en belangrijke onderwerpen waar de wereld met wordt geconfronteerd. De bijeenkomsten worden gehouden met in achtneming van de Chatham House Rule, hetgeen betekent dat de deelnemer alle uitgewisselde informatie mag gebruiken, maar niet de naam van de bron of zijn betrekking tot de bron mag onthullen.
Er is geen gedetailleerde agenda, geen besluiten of voorstellen, geen stemmingen en er worden geen politieke verklaringen afgelegd.’

De lijst van deelnemers is lang…
Dat deze georganiseerde geheimzinnigheid aanleiding geeft tot veel speculatieve artikelen op internet, mag duidelijk zijn. Die ruimte ontstaat ook omdat de reguliere media spaarzaam melding (mogen) maken van deze conferenties. Na wat zoeken is wel een aantal artikelen te vinden, waaronder een recent artikel van TIME uit 2016. Een summier artikel, omdat ook zij onvoldoende weten of mogen vertellen van de achtergronden van dit fenomeen.
Er circuleren verschillende lijsten van deelnemers. Immers de deelnemers zijn wisselend. Zo zijn er deelnemers die slechts een maal (mogen) deelnemen, en anderen die wat langer meelopen. Sommigen worden slechts voor een dagje uitgenodigd.

In 2013 schreef de Engelse Telegraph een artikel onder de geruststellende kop: ‘Geen samenzwering, alleen een invloedrijke groep in de wereld’. Of het moest ironisch bedoeld zijn, want met het lezen van het artikel, groeit de zorg en de speculatie.

Een greep uit de lange lijst van eenmalige of frequente deelnemers:

 • Jose Manuel Barrosso, toen president Europese Commissie;
 • Christine Lagarde, topvrouw IMF;
 • Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank;
 • Emmanuel Macron, president van Frankrijk
 • Angela Merkel, kanselier van Duitsland;
 • Topmannen en -vrouwen van ondermeer Deutsche Bank, Barclays, Amazon, Google, Shell, HSBC.
 • Henri de Castries, topman van verzekeringsgigant AXA, tevens voorzitter Bilderberg
 • Peter Thiel, miljardair en oprichter van PayPal, en libertairian;
 • De veelbesproken bank Goldman Sachs en Britisch Petrolium behoren tot de sponsoren;
 • Henri Kissinger, oud minister VS, behoorde lang tot de invloedrijkste politici van de wereld;
 • Olivier de Bavinchove, commandant van Eurocorps, het leger van de EU;
 • David Petraeus, de voormalige commandant van US Army in Afghanistan, oud topman van de CIA;
 • Diverse (oud) secretatissen generaal van de NAVO zoals Jaap de Hoop Scheffer en Jen Stoltenberg;
 • Paul Rijkers, topman Unilever;
 • Eric Schmidt, topman van Google
 • Jeroen van de Veer, voormalig topman SHELL
 • Peter Brabeck-Letmathe, voorzitter Nestlé
 • en de lijsten zijn nog langer…. Wikipedia en Bilderberg.

Opmerkelijk voor Nederland zijn de volgende deelnemers:

 • Boyan Slat, initiatiefnemer van The Ocean Cleanup;
 • Minister-President Mark Rutte;
 • Alexander Pechtold, voorman D’66;
 • Kajsa Ollengren, minister van Binnenlandse Zaken.

De laatste drie zijn momenteel allen lid van de huidige regering of daaraan verbonden.

Verder valt op dat Bill Clinton in 1991 deelnemer was, net voordat hij president van de VS werd. Hetzelfde geldt voor Tony Blair die in 1993 aanwezig was een niet lang erna minister-president van het Verenigd Koninkrijk werd.

Anti-Rusland sentiment
Omdat de Bilderberg Conferentie alleen deelnemers uit de VS en Europa kent, worden andere belangrijke wereldmachten en regio’s uitgesloten: Afrika, Azië en Rusland.
Je kunt dus zeker stellen dat de vermeende doelen van Bilderberg van de conferentie alleen bedoeld zijn voor ‘het Vrije Westen’. Polarisatie en conflict liggen daarmee op de loer. De huidige anti-Russische stemming in Nederland, Europa en de VS, kan zeker haar oorsprong hebben in deze groep.
Dat uitgerekend Minister-President Mark Rutte, Alexander Pechtold, voorman D’66 en Kajsa Ollengren (D’66), minister van Binnenlandse Zaken recentelijk de anti-Russische sentimenten hebben aangejaagd en allen deelnemer zijn aan Bilderberg, mag opmerkelijk heten. Ook voormalig SHELL-topman Jeroen van der Veer bezoekt de conferentie. En daarmee zijn precies de spelers in het drama rond Halbe Zijlstra gemarkeerd. Het lijkt erop dat Zijlstra is ingezet als boodschapper van de club, daarmee hoog spel heeft gespeeld en door de mand viel.

Waarover praten zij?
Je kunt beter vragen, waarover praten ze niet? Ofschoon er geen agenda’s zijn, publiceert de Bilderberg Conferentie wel een lijst van onderwerpen.
Recentelijke meetings gingen over: kunstmatige intelligentie, internet criminaliteit, chemische wapens, economie, Europa, globalisering, Griekenland, Iran, Midden-Oosten, NAVO, Rusland, terrorisme, Amerikaanse verkiezingen en wat zo onder de koffie en bij het diner ter sprake komt.

De lijst met machtige illustere deelnemers geeft telkens weer aanleiding tot speculaties over wat zich nu precies achter gesloten deuren van de streng bewaakte vergaderlocaties afspeelt. Critici verwijten de groep ondoorzichtigheid en geheimhouding en suggereren een collectieve verborgen agenda.
Zo meldt de Amerikaanse onderzoekswebsite Global Research ondermeer de volgende ‘verborgen agenda-onderwerpen’:

 • een internationale identiteit met universele waarden;
 • het beinvloeden van de wereld publieke opinie;
 • een ‘Nieuwe Wereld Orde’ zonder middenklasse en zonder democratie;
 • in stand houden van crises en oorlogen;
 • de NAVO tot belangrijkste militaire macht van de wereld maken;
 • Invloed op het wereld onderwijssysteem;
 • een universeel rechststelsel tot stand te brengen.

Het is een greep uit de lijst die voornoemde website publiceert. Sommigen zullen hierin een tendens tot samenzweringsdenken herkennen, een waardeoordeel waarmee het onvoorstelbare wordt weggezet als fantasiën en complotdenken. Toch heeft de wereld veel gebeurtenissen meegemaakt die, tot dat ze zich voordeden, onvoorstelbaar leken. ‘9/11’ zou als het voorspeld zou zijn, nooit geloofd zijn. Hetzelfde geldt voor de Holocaust.

Niet kan worden ontkend dat enige van bovengenoemde doelen zeker te onderbouwen zijn met actuele gebeurtenissen en trends.
Zo zijn de Nederlandse media minder pluriform geworden en de concentratie van media groeit. De middenklasse staat in alle westerse economieën onder druk. Het aantal democratische landen in de wereld neemt licht af. Ook binnen die democratieën lijkt de wens tot volksraadplegingen op zijn retour. Ook de snelle expansie van de NAVO, die gelijk optrekt met de EU, is moeilijk te ontkennen.
Maar de vraag is wat is oorzaak en gevolg: zijn deze ontwikkelingen agendapunten bij Bilderberg omdat zij die wensen te bespreken, of zijn deze ontwikkelingen een gevolg dan enigerlei vorm van regie van deze groep?
Wat de waarheid ook mag zijn, het is een groep die aan de mediale en democratische aandacht ontsnapt en daarmee blijvende alertheid van de samenleving noodzakelijk maakt.

De Engelse politicus Denis Healey zei in The Guardian over het vermeende streven van de Bilderberg Conferentie naar één wereldheerschappij: ‘Om nu te zeggen dat we een wereldregering nastreven is overdreven, maar niet geheel onjuist. Wij bij de Bilderberg voelden dat we niet verder konden elkaar te bevechten zonder reden en mensen te doden en miljoenen op de vlucht te jagen. Dus vonden wij één wereldgemeenschap een goede zaak.’

Het bestrijden van oorlogen en de noodzaak tot vluchten, lijkt vooralsnog niet gelukt. De tendens naar iets wat lijkt op ont-nationalisering en politieke en economische globalisering lijkt daareentegen wel te lukken.

 

 

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: