De Andere Krant

berlin-eisfabrik.jpg

Met grote belangstelling heb ik onlangs de geprinte eerste editie van de Andere Krant in Arnhem in ontvangst genomen.

Al enkele jaren stoor ik me in grote mate aan de Nederlandse media. Hun eenzijdigheid, hun platte berichtgeving, hun bijna aan propaganda grenzende mate van herhaling van bepaalde politieke dogma’s. Soms is er zelfs (bij de NOS meerdere malen) sprake van manipulatie van beelden in combinatie met een suggestieve voice-over tekst. Hun woordkeuze bij nieuwsitems kan niet anders als tendentieus worden getypeerd. Er spreekt een groot dedain voor het publiek uit. Voor de media louter ‘nieuwsconsument’.
Ik kan er langzamerhand niet meer tegen. Ik voel dat we ergens worden heengevoerd, naar een situatie die ik niet wil.

‘Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity’ Martin Luther King

Tot op heden zoek ik buiten Nederland naar alternatieve media. Ik kom veel in Berlijn en ervaar daar een veel vrijere geest dan in het beklemmende en kennisarme Nederland. Duitsers debatteren hoe dan ook beter dan de Nederlanders (eigenlijk kunnen Nederlanders helemaal niet debatteren). Al diverse malen ben ik verrast door jongeren die in een Berlijns café (een keer ver na middernacht) in een heel genuanceerde politieke discussie verwikkeld waren.

Daar hoorde ik ook voor het eerst van KenFM, van de bij de WDR ontslagen journalist Ken Jebsen. Zijn zelf opgenomen en via internet verspreide programma zijn voor mij een verademing. Ik voel me serieus genomen. Ik word aan het denken gezet, mij wordt geen mening opgedrongen. Twee weken geleden was ik in Berlijn bij de opnamen van een uitzending van Ken Jebsen. Bijna 3 uur inhoudelijk debat, jeetje mijn geest werkt nog, merkte ik. Ken’s debatten zijn van diepe inhoud. Duren 2-3 uur! Maar het verveelt geen moment.

Het mentale comfort van een consistente leugen, is voor velen te verkiezen boven de onrust van inconsistente, tegenstrijdige en veelzijdige berichtgeving.
Onze Nederlandse media bieden dat comfort.

Het artikel over de MH17 in ‘de Andere Krant’ is een goed voorbeeld zoals journalistiek moet zijn: geef zoveel mogelijk feiten, vertel achtergronden en ook denkbare -soms tegenstrijdige- opties. Laat de conclusies aan de lezer over. En soms zijn er geen simpele antwoorden. Neem nu ook de zaak Skripal. Wat een zielige vertoning van de politiek en de media. Zum kotzen.

De huidige anti-Rusland berichtgeving, vooral gericht tegen de persoon van Putin, is zorgwekkend. Het getuigt van een schaamteloze vooringenomenheid en arrogantie, maar ook aan een stuitend gebrek aan belangstelling en kennis bij onze media.

De komst van een krant als ‘de Andere Krant’ is een signaal dat meer mensen, dus zelfs in Nederland, zich diep zorgen maken over de staat van onze media en de mate waarin wij burgers worden geïnformeerd of gemanipuleerd.

Jezelf goed informeren is hard werken. Bronnen zoeken. Lezen. Begrijpen. Interpreteren. Het nieuws consumeren is een vorm van geestelijke luiheid.

Met het tegenoffensief van deze main stream media en overheid onder de codenaam ‘nepnieuws’, worden alle berichten van onafhankelijke media verspreid via sociale media in diskrediet worden gebracht. De angst van overheid en media om grip te verliezen op het denken en handelen van de burger moet groot zijn, getuige ook het verminderen van democratische instrumenten en het verhogen van mogelijkheden van het onderscheppen van data van burgers die van niets worden verdacht.

Vrede en stabiliteit zijn gebaat bij realiteitszin, en dus bij een effectieve defensie, eerlijke informatie over wat er om ons heen gaande is en goede betrekkingen met je buren.
Momenteel gaat het op alle drie de punten mis.

Langdurige misinformatie door politiek en media heeft al menig land in een oorlogsstemming gebracht, en uiteindelijk ook in een gewapend conflict gestort.
Laten wij ze steunen. Want zonder eerlijke informatie is een democratie niet veel waard.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: