Chinese overheid ontgaat niets

China heeft de laatste twee decennia een ongekende economische groei doorgemaakt. Honderden miljoenen mensen hebben nu een hogere levensstandaard. Het betekent ook dat de rond de 1,4 miljard Chinezen een grotere claim gaan leggen op natuurlijke hulpbronnen als hout, olie en schaarse stoffen nodig voor de overstap naar zonne-energie, of het produceren van electronica als laptops en smartphones. Daarvoor worden steeds meer militaire middelen ingezet om die te verkrijgen en de bronnen veilig te stellen.

Ook technisch lijkt China ‘het Westen’ nu te passeren. De 5G-technologie wordt als ongeëvenaard bestempeld, door vriend en vijand. Maar China is China, de overheid loert overal en wil de samenleving in zijn vingers hebben.

In deze VICE-reportage een inkijkje in waar deze techniek voor wordt ingezet. Het is een controlestaat die in haar fijnmazigheid die van de toenmalige DDR verre overschrijdt.

Ook Europese leiders hebben al belangstelling getoond. En met het nu operationeel zijn van 5G, staan alle technische meters op groen.

VICE-reportage over China’s bewakingsstaat.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: