Terug naar menselijkheid en democratie

Willy Wimmer (geboren 18 mei 1943) is een Duits politicus (CDU) hij was lid van de Bondsdag van 1976 en 2009. Verder was hij van 1985 tot 1992 ‘Parlamentarischer Staatssekretär‘, een door het parlement gekozen post in het miniserie van defensie.
Wimmer staat bekend om zijn uitgesproken mening over inzet van Duitse troepen anders dan voor verdediging van het Duitse grondgebied. Verder is hij zeer bezorgd over de huidige ontwikkelingen die volgen uit het Corona-virus.
Een korte vrije weergave van het telefonische interview dat de Duitse onafhankelijke journalist Ken Jebsen onlangs met hem had.

Willy Wimmer (1943)

De Bonner Republik

Wimmer is van de politieke generatie die nog de zogenaamde ‘Bonner Republik‘ heeft meegemaakt. Dat was de tijd waarin Bonn de hoofdstad van West-Duitsland was, ook wel de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) genoemd. Na het met krappe meerderheid genomen besluit in 1991 om de regering en de meeste ministeries naar Berlijn te verhuizen, nam het parlement haar taken vanaf herfst 1999 in Berlijn op.

De pers was ten tijde van de Bonner Republik nog kritisch, stelt Wimmer. De kwaliteit van de media was hoog en weinig verweven met de overheid. Maar na de verhuizing naar Berlijn spreken we van de Berliner Republik als zijnde een totaal nieuwe periode.
Het medialandschap is sinds die tijd totaal veranderd. Als je naar het beperkt aantal eigenaren van de huidige media kijkt weet je dat onafhankelijke media niet meer bestaan. Redacteuren die vooraf bepaalde protocollen moeten ondertekenen over de bandbreedte van wat ze schrijven, dan weet je dat ze in het systeem zitten. In de overgang naar Berlijn zijn de media hun contact met het publiek kwijtgeraakt.

De demonstranten lieten ons toch zien dat als het zo doorgaat er van onze grondwet en rechtsstaat niet veel meer overblijft.

Willy Wimmer

Wimmer: ‘De rampzalige situatie is deze dat de regering zich niet aan zijn eigen wetten houdt. De grote groepen naast de politiek en de media, de kerken, de vakbonden, volgen deze zelfde politiek. De burger die een eigen voorstelling heeft van de wetgeving, die hij lief heeft, dat hebben wij in augustus ook twee maal in Berlijn gezien, wordt geheel in de steek gelaten door de instituties.

Wimmer is optimistisch over de rol van internet waarmee de burger, buiten de officiële media, zich toch kan voeden met andere informatie en zienswijzen. Met de talrijke alternatieve media kan de burger zich een eigen mening vormen, zo Wimmer. ‘Wat de officiële media nu nalaten, is opgevangen worden door de alternatieve media. Zolang het internet niet wordt afgesloten.
Maar de neergang van de politiek wordt niet opgevangen of gecompenseerd of het moet zijn door zulke grote demonstraties die wij op 1 en 29 augustus in Berlijn hebben gezien.’ Wimmer is de variatie aan sprekers tijdens deze demonstraties opgevallen. ‘En ondanks deze verscheidenheid staan ze allen achter dezelfde vier punten: vrede, vrijheid, waarheid en liefde.

Deze saamhorigheid is er dus nog, maar de regering is uit op het splijten van onze samenleving, aldus Wimmer. ‘Die demonstraties zijn het spiegelbeeld van deze verdeel- en heerspolitiek van Merkel en Steinmeier (president). Zo gaat ons land naar de knoppen.’

We moeten toch wel vaststellen na het handelen van de Berlijnse senaat, dat in Duitsland alles in het werk gesteld wordt om een volksbeweging voor democratie onmogelijk te maken

Willy Wimmer

De media

Wimmer hekelt de uitermate eenzijdige reportage van de RBB (Omroep van Berlin-Brandenburg) over de demonstratie van 29 augustus, terwijl je ter plekke kon ervaren hoe rustig en zakelijk de organisator Michael Ballweg zich heeft gepresenteerd. De demonstranten hebben volgens Wimmer laten zien hoe liefdevol en levendig deze demonstraties waren.

Het moet volgens Wimmer gezegd worden dat een commentator van het ZDF wel toegaf dat de demonstratie uitermate vreedzaam is verlopen. De ‘bestorming’ van de Rijksdag was, zo Wimmer, mogelijk een provocatie van de Berlijnse senator Geisel (die de demonstraties had verboden) om ‘de gewenste beelden te kunnen produceren‘ zodat men een vreedzame demonstratie met grote politieke zeggingskracht kon discrediteren. ‘We moeten toch wel vaststellen na het handelen van de Berlijnse senaat, dat in Duitsland alles in het werk gesteld wordt om een volksbeweging voor democratie onmogelijk te maken.

De media volbrengen al lang niet meer hun opdracht om alle relevante ontwikkelingen te verslaan. ‘Veel mensen in mijn omgeving hebben naar de alternatieve livestream gekeken en deze demo kunnen zien zonder politiek filter.‘ Volgens Wimmer kun je door de alternatieve media de officiële media wegdenken. Hij spreekt met stemverheffing als hij het niet verslaan van de toespraak van Robert F. Kennedy jr. door de grote media aanstipt: ‘wat een bewijs van armoede en van hoe schaamteloos men daar moet zijn om zo’n naam in relatie tot de geschiedenis van Berlijn te negeren.

Het is toch een teken van effect van de demonstratie dat de minister van gezondheid Jens Spahn twee dagen later verklaart dat hij bij nader inzien de lock down, de sluiting van de verpleeghuizen en kappers niet meer zo zou doen.

Willie Wimmer

Censuur en discreditering

Ja natuurlijk kunnen het wissen door Youtube ‘en hoe ze allemaal heten‘ als censuur bestempelen. Het is toch een teken van effect van de demonstratie dat de minister van gezondheid Jens Spahn twee dagen later verklaart dat hij bij nader inzien de lock down, de sluiting van de verpleeghuizen en kappers niet meer zo zou doen. ‘Het is toch een teken van hoop dat zich weer iets van politiek verstand laat zien. Dat is echt het effect van deze demonstratie. En van niets anders.

Was het niet meer dan correct geweest dat Merkel Michael Ballberg (organisator van de demonstratie) had uitgenodigd? Aldus Wimmer. Maar ze heeft wel naast ‘deze jonge dame uit Zweden‘ Greta Thunberg willen staan om met haar in gesprek te gaan. ‘Dat maakt toch duidelijk dat die zaken niet meer in orde zijn. Waarom luistert men niet meer naar zijn eigen volk?’.

Wat ging er bij de senator Andreas Geisel (SPD) door het hoofd om een grote vreedzame demonstratie zo te discrediteren? Dan moet ik denken aan de bondskanselier die over de demonstratie sprak als een zusammenrottung‘, dat is een vernederende wijze van spreken die aangeeft hoe deze mensen denken.’

De Corona-maatregelen

Wimmer ziet de onvrede van de bevolking ook als gevolg van het feit dat men organisaties als de WHO niet meer vertrouwt, ‘dat zijn geen organisaties meer die namens staten opereren, maar grotendeels door private belangen worden gestuurd. Natuurlijk spelen hier commerciële belangen.
Mensen hebben, zo Wimmer, het gevoel alleen als belastingbetaler en als consument en niet meer als staatsburger te worden aangesproken. ‘Dit is niet zoals de mensen het willen hebben, om aan de kant geschoven te worden en door international niet-overheidsinstellingen gedreven door particuliere belangen, bestuurd te worden. Zo willen mensen niet leven. Dat hebben de demonstranten op 29 augustus in Berlijn de bestuurders duidelijk onder de neus gewreven

Burgers voelen zich aan de kant geschoven.
Zo kan men een staat niet besturen.

Willy Wimmer

Überwachung

Wimmer vraagt zich af of de Corona-app op zichzelf staat of onderdeel is van een bewakingsinfrastructuur. ‘En natuurlijk moeten wij onderzoeken of er een relatie is tussen het als eerste ter wereld inschakelen van het 5G-netwerk in Wuhan en de verspreiding van het Corona-virus. Robert F. Kennedy jr. heeft dat 29 augustus ook in zijn toespraak genoemd, maar hij werd in de media hierover afgemaakt, omdat met de vraag niet wil beantwoorden’.

In Duitsland lopen de dingen al langer niet goed. Men durft al langer niet te zeggen wat men denkt, men kijkt over de schouder of iemand meeluistert die het niet mag horen. Dat geeft tot aan hoe beroerd dit land sinds de Berliner Republik geworden is.’

Zolang de regering de rechtstaat niet herstelt is het land niet in staat zich in de toekomst te handhaven.

Willy Wimmer

Stort het systeem in?

Wimmer is helder: zolang de Duitse staat, het ‘staatskartel’ niet snel terugkeert naar respect voor de wet, lopen we het gevaar dingen te gaan meemaken die wij niet willen meemaken. ‘Want dan breekt de staat en het mag niet breken!‘ En, zo Wimmer, moeten we vreedzaam de straat op blijven gaan omdat het ons recht is, of mevrouw Merkel dat nu bevalt of niet.

Laatste vraag aan Wimmer: Hoe lopen de komende verkiezingen in Duitsland af?
‘Als mevrouw Merkel het veld ruimt, zal er een grote schoonmaak plaatsvinden.’

Dit globale verslag is gebaseerd op het interview dat Ken Jebsen onlangs met Willy Wimmer had.

Meer informatie

Zweden is een volledig democratisch land gebleven waar de mentale en maatschappelijke schade beperkt is gebleven.

Dit artikel is onderstaand als pdf-document te downloaden.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: