Is er nog journalistiek?

Het eerste nummer van ‘Gezond Verstand’

Nee ik volg geen nieuwsberichten meer, het is me allemaal te veel brainwash.
Een geluid dat steeds vaker te horen is. Propaganda, want dat mag je het langzamerhand wel noemen, lijkt steeds meer mensen niet meer te bereiken. Mensen willen feitelijk nieuws, objectieve cijfers en een gevoel zelf nog baas te zijn over hun oordeelsvorming.
Een nieuwe krant ziet het licht, om het denken aan de lezer over te laten.


Een aantal mensen vond het tijd om niet alleen toe te zien hoe onze media, ook al vóór Corona, steeds verder afdrijven van hun journalistieke taak: het brengen van feitelijk nieuws, het kritisch volgen van ‘de macht’ en daarmee bijdragen aan een volwassen meningsvorming waarmee het democratische besluitvormingsproces kan worden gevoed.
Emeritus-hoogleraar Universiteit van Amsterdam en jarenlang oud-correspondent van het NRC, Karel van Wolferen, vond dat het tijd werd om zelf een journalistiek medium tot stand te brengen: ‘Gezond Verstand‘.

Met dit journalistieke periodiek wil Van Wolferen samen met een team van gedreven schrijvers en correspondenten weer terug naar de feiten: wat gebeurt er nu echt? Welke onderwerpen verdienen meer aandacht dan nu in de grote mediakanalen? De oordeelsvorming is aan de lezer.
Veelgehoorde kritiek op de grote media is dat er te veel mening is, te veel columnisten, te veel opiniërende schrijftrant, te veel sturend.

De huidige Corona-crisis heeft voor meer mensen dan voorheen duidelijk gemaakt dat media niet meer onafhankelijk zijn, niet meer van elkaar te onderscheiden zijn, de overheid, nu meer dan ooit van belang, niet meer kritisch bevragen. Het gevolg is dat een deel van de bevolking de media zonder zich zaken af te vragen volgt. Vertrouwend dat zij goed en eerlijk worden geïnformeerd. Een ander deel dat zich geïrriteerd afkeert van deze grote media en op zoek gaat naar alternatieve media, waarvan het aantal wekelijks groeit.

Wat de gevestigde media doen blokkeert gezond verstand en berooft je van kennis.

Karel van Wolferen, oud NRC-correspondent en eindredacteur Gezond Verstand

Gezond Verstand wordt een fysiek product: een krant die je in je hand kunt houden. Een krant die niet linksboven meldingen van nieuw binnengekomen mails, van nieuwe berichten op Facebook of WhatsApp laat zien, maar je gefocust houdt op wat je leest.
Neemt niet weg dat er daarnaast ook een online variant zal komen.

De eerste editie kan niet om Corona heen. Het fenomeen dat meer dan andere ontwikkelingen onze mondiale samenlevingen op hun grondvesten doet schudden en historisch grote schade aanricht aan samenleving, gezondheid, economie en welzijn.
Er is echter meer, en ook daarover gaat Gezond Verstand. Het gaat om klimaat, het mondiale financiële stelsel, de toekomst van de middenklasse, de ‘transhumane mens’ en internationale organisaties die sturend zijn voor wat wij nu en later gaan meemaken.
Een groeiend correspondentennetwerk moet er voor zorgen dat Gezond Verstand de lezer breed en internationaal informeert.

Gezond Verstand maakt deel uit van een groeiend netwerk van nieuwe kwaliteitsmedia die hun taak als kritische media oppakken, gewapend met feiten en de oordeelsvorming aan de lezer overlatend.

Het World Economic Forum spreekt over deze tijd als ‘The Great Reset’.
Nu we toch bezig zijn, werkt Gezond Verstand en talrijke alternatieve media mee aan The Great Media Reset. Tijd voor een nieuw elan voor oprechte niet door belangen gestuurde journalistiek.

Gezond Verstand

Vaste oplage 100.000. Eerste gratis editie oplage 1.000.000. Distributie is momenteel gaande.
Bereikbaar via redactie@gezondverstand.eu.
Een abonnement (24 edities) kost €75,- per jaar.
Meer informatie op gezondverstand.eu.

Onder: oprichter, oud NRC-correspondent en emeritus hoogleraar Karel van Wolferen over de lancering van GEZOND VERSTAND, een blad dat je aan het denken zet.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: