Meltdown of lock down

Welkom in de nieuwe realiteit. In een golf van angst en onzekerheid beginnen sommigen zich te realiseren wat er achter Het Virus schuil gaat. Je hoeft het bestaan van het virus niet te ontkennen, zou ook tegen de feiten ingaan, om te voelen dat onze aandacht erdoor wordt afgeleid van de grootste financieel-economische operatie in 3 eeuwen (Bank of England).

De crisis die in 2008 begon

We dachten dat we eruit waren. De crisis die begon in de VS, toen miljoenen Amerikanen niet meer aan hun hypothecaire verplichtingen konden voldoen. Het leek een ‘typisch Amerikaans probleem’, iets dat voor ons in Europa niet relevant was. Maar kort erna werd duidelijk dat het zo makkelijk niet lag. De huizencrisis in de VS bleek een symptoom van een veel groter probleem: we leefden in grote delen van de wereld op de pof. Onze welvaart van de decennia ervoor waren voor een steeds groter deel gekocht met schulden, niet met economische groei. Vooropgesteld dat economische groei in een gesloten systeem als de mondiale economie wel bestaat.

De banken stonden er wereldwijd slecht voor, volgestopt met schulden, digitaal aangemaakt geld. Als eerste ging Griekenland wankelen. Met slechts 2% van de economische omvang van de EU, bracht dit al zoveel onrust dat gevreesd moest worden als Italië of Spanje zouden gaan wankelen. Griekenland werd ‘gered’ met een reeks leningen ter waarde van €273 miljard. En bedrag dat deze kleine economie nooit meer zou kunnen terugbetalen. Om het terugbetalen geloofwaardig te maken, werd het land in een hardvochtige bezuinigingsmanie gestort. De Griekse burger werd in doffe ellende gestort.
De enorme kapitaalstromen en onrust deed het geloof in die ene munt, de Euro, verdampen. Was dit idee van één gezamenlijke monetaire ruimte wel zo goed idee? Het was in 2012 dat de Euro op de rand van omvallen stond.

‘The massive economic blow delivered by global lockdowns pummelled U.S. GDP by -9.5% (Q-to-Q) and the Eurozone GDP by a stunning -12 percent. An aged business cycle, which has been artificially extended by continuous stimulus alone, simply cannot be revived after such a drop.’

(GnS Economics)

Schuld, nog meer schuld

De grote financiële instituten FED (Federal Reserve) en de ECB (Europese Centrale Bank) zagen dat de staten de schulden niet langer konden dragen en startten hun ‘Quantitative Easing’ programma. Een verhullende term voor het uit het niets scheppen van nog meer schulden. In de EU werd per maand €60 miljard extra schuld gecreëerd. In totaal zou het programma oplopen tot het onvoorstelbare bedrag van €2.600 miljard.
De normale economie kreeg er weinig van mee. Het geld dat via de nationale banken haar weg vond, landde in de speculatieve sectoren als vastgoed en beurzen. Het veroorzaakte stijgende vastgoedprijzen en ‘mooie’ koersen op de beurs. Maar beide markten, vastgoed en aandelen, waren losgezongen van de reële economie.

In de zomer van 2019 gaf het financiële stelsel de moed al op: de lange termijnrente zakte onder 0%. Een ongekend fenomeen in de financieel-economische geschiedenis. Alle alarmbellen gingen af.

Het kon dat ook niet uitblijven dat het door de FED en ECB opkopen van schulden en daarvoor in ruil geven van liquiditeiten, zou vastlopen. En dat deed het ook. In september 2019, 16 september om precies te zijn, implodeerde het programma. In de media heerste nog een misleidend gevoel dat we uit de crisis waren. Maar een knop was omgezet, een trend ingezet die onomkeerbaar zou blijken.
In de nacht van 16 op 17 september duwde de Amerikaanse FED opnieuw €60 miljard in de bankensector om te voorkomen dat de banken de dag erna niet meer zouden opengaan. De FED herhaalde haar nachtelijke acties tot in december, waarbij de bedragen per injectie opliepen tot €180 miljard per keer.

Aber da war bereits die Rettung in Form von Corona in Sicht. Für die herrschenden Eliten und die Finanzmärkte war Corona ein Geschenk des Himmels

rainer rupp

Hoe verdoezel je een crash?

Het instrument van nog meer geld scheppen was op. Het stelsel van schuldencreatie was kapot. Paniek van de financiële beleidsmakers zou nu makkelijk kunnen overslaan naar de bevolking. Dat zou tot mondiale maatschappelijke chaos, een run op de banken en onbestuurbaarheid kunnen leiden.

Het uitbreken van het Corona-virus begin 2020 leek als een ‘godsgeschenk‘ te komen. Opmerkelijk is dat in de laatste maanden van het jaar 2019 in New York ‘Event201‘ plaatsvond, een serie besprekingen ter voorbereiding op een pandemie. Veel van wat daar openlijk werd besproken, is inmiddels ‘het Nieuwe Normaal’ geworden.

Is het Corona-virus gemaakt en gepland?
Het is een vraag die velen op de lippen brandt. Immers er lijken parallellen te zijn tussen het instorten van het financiële stelsel en het uitbreken van het virus.
Professor Luc Montagnier, die in 1983 het HIV-virus ontdekte, claimt dat het Covid-virus gemanipuleerd is omdat het elementen van het HIV-virus zou bevatten, hetgeen alleen door manipulatie kan zijn bewerkstelligd. Hij noemt daarbij het grote biologische laboratorium in Wuhan, waarin ook de VS en Frankrijk hebben geïnvesteerd. Wuhan was de eerste plek in de wereld waar het virus uitbrak.

Toch hadden de FED en de ECB geen andere keuze dan door te gaan met de eindeloze geldinjecties om een meltdown te voorkomen. Op 16 maart 2020 besloot de FED nogmaals $500 miljard te besteden aan het opkopen van schulden. De dag erna volgde nog eens $1.000 miljard. Het was dezelfde maand dat wereldwijd de meeste landen hun lock down afkondigden.
De bedragen die de FED in het Amerikaanse financiële systeem pompte is inmiddels zo groot dat je kunt zeggen dat zij de gehele Amerikaanse financiële markt heeft overgenomen.

De angst en commotie rondom het virus werd, gewild of ongewild, gepland of ongepland, een welkom rookgordijn achter welke zich de grootste kapitaalreset uit de recente geschiedenis voltrekt. Hierbij worden banken en financiële markten opnieuw van kapitaal voorzien. Daarmee is het neo-liberale systeem van op schulden gebaseerde ‘eeuwige groei’, nog niet gerepareerd.
In elk geval kunnen de leidende krachten nu Corona de schuld geven van alle ellende die wij nu ervaren en nog zullen ervaren. De zachte landing door massieve staatssteun aan ondernemingen loopt af. Naar wat dan rest kunnen we alleen maar raden. Maar het wordt nog een wilde rit.

Dit artikel is onderstaand als pdf-document te downloaden.

Een gedachte over “Meltdown of lock down

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: