Geen werk, wel inkomen?

Tweemaal beleefde de VS een bijna-meltdown: in september 2019 en in maart 2020. Het is de meesten van ons ontgaan. Wij schreven er al eerder over. Alleen met astronomische bedragen van $500 en $1.000 miljard kon worden voorkomen dat de volgende dag de pinautomaten in de VS leeg waren. De gevolgen waren zonder twijfel naar Europa overgeslagen.
Nu de crisis als een uitslaande brand verder woedt, en we een historische werkloosheid tegemoet kunnen zien, wordt de roep om een gegarandeerd basisinkomen luider.
Hoe wenselijk is een arbeidsloos inkomen?

Crash na crash

De koning zei het al, in de namens de regering uitgesproken troonrede van 2020, na deze pandemie, of wat er voor doorgaat, moeten we rekening houden met een mogelijkheid van een volgende pandemie of een andersoortige hevige schok.
Laten we uitgaan van het meest waarschijnlijke scenario: een nieuwe financiële meltdown die niet meer gestopt kan worden. De schulden zijn nu mondiaal zo hoog, bij staten en banken, dat elk serieuze expert niet meer gelooft in dat we meltdowns kunnen blijven bestrijden met het strooien van duizenden miljarden en in slechts luttele uren. Immers al deze miljarden tellen op bij de schulden die de meltdowns uitlokken en die we weer met nieuwe schulden willen bestrijden.

Terwijl de burger worstelt met een wirwar van steeds wisselende ‘Corona-maatregelen’ worden op de achtergrond banken met vers (belasting-) geld hergefinancierd. Banken als de Deutsche Bank, die ook meeging in de trend om het stoffige imago van zich af te schudden en in de financiële wild west te stappen van beurzen en speculaties, was (of is nog steeds) technisch failliet.

Rente in de min

Medio 2019 ging het goed mis: de rente zakte onder nul. De core business van banken, verlenen van krediet (aanmaken van nieuw geld), verdampte en daarmee een van hun belangrijkste verdienmodellen. De bubbels aan de beurzen en in het vastgoed, veroorzaakt door alle geld-tsunamies van de ECB en de FED zullen een keer klappen en de financiële stelsel doen instorten, een meltdown. Het nogmaals voorkomen van een imploderen van het financiële systeem zal niet meer mogelijk zijn: de rente kan niet verder omlaag (is al negatief) en de markt met nog meer kapitaal overspoelen is zinloos en kan mogelijk hyperinflatie veroorzaken. Bovendien door wie of wat moet zo’n nieuwe geldimpuls nog gedekt worden? De huidige schulden kunnen ook de komende generaties niet meer terugbetalen.

Crasht de arbeidsmarkt?

De nu al snel oplopende werkloosheid zal niet als door een wonder stoppen. Daarvoor is de door de Corona-maatregelen veroorzaakte schade aan miljoenen banen te groot. Duizenden, tienduizenden ondernemers en ondernemingen zullen al voor het eind van dit jaar de deuren sluiten en zonder inkomen zitten. Nogmaals zo royaal met ondernemerssteun komen zal met de nu lege staats- en gemeentekassen niet meer lukken. Geld zal wederom uit het niets moeten komen, schuldcreatie dus.
Verwacht wordt dat daarmee een van de grote veranderingen in het financiële stelsel zal worden doorgevoerd: de centrale banken gaan zorgen voor ‘gratis’ geld. Daarmee zullen zij de rol van de huidige instituties en private banken overnemen.
De wereld zal voor het eerst te maken krijgen met digitaal geld van de centrale bank.

Verwacht wordt dat de klassieke banken niet meer op dezelfde wijze als tot op heden, hun werkwijze kunnen voortzetten zonder zelf radicaal te veranderen. Mogelijk zullen zij geen spaarfaciliteiten meer hebben, en ook geen kredieten meer (mogen/kunnen) verlenen. Elke burger krijgt dan een rekening bij de centrale bank. Of dat de nationale centrale bank wordt of de Europese Centrale Bank, is vooralsnog onbekend.

Alle macht aan de staat

Met het centraliseren van de bankrekeningen van alle burgers krijgt de staat via de centrale banken absolute macht over alle geldtransacties. Geen burger die nog ongezien een uitgave kan doen. Contact geld bestaat dan niet meer. Belastingen en opgelegde boetes kunnen direct van de rekening worden geind. Lonen of het arbeidsloos basisinkomen komt van deze zelfde bank.
Niet eerder heeft de staat met deze verwachte transitie van het financiële stelsel zoveel macht over haar burgers gekregen.

De huidige ‘pandemie’-crisis maakt dat het inklappen van het financiële systeem en de verwachte massa-werkloosheid op de ‘noodzakelijke’ Corona-maatregelen zoals de alles vernietigende lock downs (in welke vorm dan ook) als ‘schuldigen’ kunnen worden aangewezen. ‘We deden het om uw gezondheid te beschermen’.
Het is dé kans om een valuta van de centrale banken in te voeren en de geldschepping weer naar de staat te trekken. Het arbeidsloos basisinkomen kan dan nog maar van één instituut komen: de centrale bank.

Of het zover komt is zonder in de kamers van de centrale banken mee te luisteren niet te voorspellen. Maar de vraag is, als dit het financiële systeem niet wordt, wat kan dan nog wel het stelsel overeind houden? Zijn er na een decennium (na de crisis van 2008) van ploeteren nog andere denkbare opties?

Het vooruitzicht van een bank met ‘eindeloos gratis geld’ maakt het basisinkomen als een cadeautje zonder prijskaartje. Dat is maar schijn. Immers na de huidige inperkingen van de persoonlijke vrijheden ‘noodzakelijk’ om het virus te overwinnen, de track- en tracemanie van overheden en techbedrijven, rest dan nog de laatste vrijheid: de autonomie van het geld en de vrije, geheime, besteding ervan. Ook die vrijheid zal vrijwel zeker verdwijnen.

De Nederlandse politieke partij GroenLinks lijkt al een voorschotje te nemen met haar plan voor een startkapitaal voor studenten. Het gratis geld zal menig student lokken, maar het kan wel eens het Paard van Troje blijken voor een vrij en autonoom leven als burger.

Dit artikel is onderstaand als pdf-document te downloaden.

Een gedachte over “Geen werk, wel inkomen?

  1. Zo zie ik het ook, helaas. Is het iemand opgevallen dat in de nieuwe corona maatregelen er geen weg uit is;
    < 50 besmettingen = afstand houden, mondkapjes en nog wat zaken = altijd dus = nooit terug naar normaal?

    Like

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: