In welke tunnel lopen wij?

Foto door fikret kabay op Pexels.com

De onzekerheid knaagt aan velen: waar gaat dit naar toe? Waar is dit onderdeel van? Gaat het nog om het virus alleen? Waar eindigt dit? Komen we hier nog uit?
De onzekerheid is een ziekmakende factor op zich geworden. Mensen zijn het perspectief kwijt. Waarom komt de ondernemer nog uit zijn bed? Waarom ga je nog naar je werk of beter, start je elke dag je laptop weer op omdat je je collega’s niet meer kunt ontmoeten?
Waar is de uitgang?

Wat vind ik eigenlijk?

In alle sociale kringen is het een thema: wat maken we nu eigenlijk mee? Is dit virus nu echt zo dodelijk? Zijn de maatregelen niet disproportioneel? Zit hier een plan achter of is het alleen een virus? Het antwoord erop lijkt nog maar in twee tegenpolen uiteen te vallen. Het verscheurt of verenigt collega’s, vrienden, buren, families, gezinnen langs de lijnen van het antwoord.

Wat nu merkbaar wordt is dat het antwoord niet zozeer langs de weg van de rede, het argument, maar langs dieperliggende emoties en levenservaringen kan worden gevonden. Cijfers, meningen van ‘deskundigen’ of opiniemakers worden alleen ingezet om de eigen op emotionele gronden gevormde mening te onderbouwen. Immers stelt zich de vraag welke relatie heeft mijn opinie over, mijn omgang met, mijn reactie op het virus met mijn opvoeding, mijn ervaringen in mijn leven, met mijn primaire reactiepatronen te maken?

If you want to test a man’s character, give him power.

Abraham Lincoln
Amerikaans staatsman en 16e president 1809-1865

Zoveel is al duidelijk: de meningsverschillen, de reacties op de huidige crisis en de rol van het virus erbij lijken op geen enkele wijze verband te houden met politieke kleur, leeftijd, sociale status, financiële positie, opleidingsniveau, geslacht, woonregio en zo wat meer externe kwalificaties van de mens. Het moet dus dieper liggen.

 • Hoe ga je om met onzekerheid: zoek je een eigen uitweg of grijp je naar leiderschap en vertrouw je op experts?
 • Hoe reageer je op angst: vlucht je (ontspanningsfilms kijken / boeken lezen / wandelen), vecht je (actief om anderen op andere gedachten te brengen, het tij te keren of een nieuwe toekomst te zoeken) of verstijf je (somberheid, passiviteit, depressie of erger).
 • Hoe reageer je op gezag: accepteer je die zonder vragen te stellen, overweeg je per geval of volgt je die of verzet je je altijd tegen ‘gezag van boven’?
 • Hoe ga je om met informatie: passief, je consumeert een paar erkende media, negeer je alle mediale berichtgeving, stel je je vragen bij wat je hoort, leest en ziet, of heb je helemaal geen vertrouwen in officiële informatie?
 • Hoe vorm je je mening: laat je dat afhangen van jouw omgeving of de algemene opinie, bepaal je zelf wel wat je denkt, wat anderen er ook van vinden, of heb je geen mening of hou je die voor je.
 • Hoe ben je opgevoed: autoritair, ouders wil was wet of hielden je ouders rekening met je mening of mocht je je eigen gang gaan.

De ingeslagen weg

Velen van ons zullen erkennen dat argumenten dus niet (meer) werken. De meningen staan vast. Wie wil immers over zo’n controversieel onderwerp gezichtsverlies leiden? Menigeen heeft al 7 maanden zijn mening met alle stelligheid verdedigd.
Maar als jij en ik dat al voelen, hoe moet dat bij onze ‘leiders’ dan niet zijn? Kunnen die nu nog op basis van bijgestelde kennis over het virus (veel minder dodelijk dan aan het begin verwacht) nu nog zeggen, ‘ach we hadden het wellicht ook anders kunnen aanpakken‘. Het Zweedse model wordt dan ook gevoegelijk uit beeld gehouden, en er wordt van alles bijgehaald om aan te geven dat ‘die Zweden’ toch fouten hebben gemaakt en als land (met een nauwelijks meer merkbaar virus) op code oranje of rood wordt gezet. Als straf voor een afwijkende en tamelijk succesvolle aanpak.

Het onware kan nooit tot waarheid worden door in macht toe te nemen.

Rabindranath Tagore, Indiaas mysticus, dichter en Nobelprijswinnaar

We zitten samen in een tunnel en iedereen blijft wijzen op het einde van de tunnel: een vaccin. Al komen al de eerste signalen dat ook na een vaccin de maatregelen niet (meer) zullen worden opgeheven.
De buurlanden blijven ook doorgaan met strenge maatregelen, dus waarom wij niet? Als wij het niet doen, worden wij dan voor hen ‘code rood’. En wat als het loslaten van de meeste regels leidt tot meer doden (al dan niet correct vastgesteld)?
De nevenschade in de samenleving, zeg maar maatschappelijke verwoestingen, die betrekken we niet bij de besluitvorming. Die wordt verdrongen, zolang het nog is vol te houden. Immers de doden ten gevolge van uitgestelde behandelingen en operaties tellen we niet apart. Echter in de cijfers van de oversterfte van het CBS tellen ze wel mee. Dus de doden ten gevolge van de maatregelen worden nu geteld als ‘Corona-doden’ en omdat dat oploopt ‘moeten’ de maatregelen nog strenger, met nog meer slachtoffers die als doden tengevolge van het virus worden geteld.
We zitten in die tunnel.

Hoe komen we uit de tunnel?

We hebben leiderschap dat reageert op druk. Daardoor wordt onze leiders een zwalkend beleid verweten. Ook de media blijken niet ongevoelig voor aanhoudende alternatieve opinies. Druk kan dus werkzaam zijn.

Bij heftige gebeurtenissen als deze is het wijs tijdig aan de goede kant van de geschiedenis te staan: waar stond jij tijdens Corona: was je een meeloper en heb je regiem mede mogelijk gemaakt of heb je je verzet om terug te komen naar democratische omstandigheden?
Gaan onze kinderen straks ons deze moeilijke vraag stellen?

Het is goed je keuze te maken, je angst te verliezen, te vertrouwen op je eigen waarnemingen, je te voeden met de gedachten hoe wij leefden in januari van dit jaar, en te reflecteren in de natuur, aan zee, in het bos. En laat je je adem niet ontnemen door angstkapjes.

Voed je ook met meerdere media: naast de officiële media zijn er ook talrijke andere media, online en in print. Teveel om op te noemen.
Nieuw in het aanbod van geprinte media is ‘Gezond Verstand’. Een journalistieke periodiek dat andere gezichtspunten biedt. Het blad wordt momenteel in een oplage van 1.000.000 over heel Nederland wordt verspreid. Meer informatie vindt u hier.

Bekijk ook eens onderstaande video van Marlies Dekkers in gesprek met hoogleraar klinische psychologie Mattias Desmet en filosoof Ad Verbrugge over de coronacrisis. “Angst is niet alleen een gevolg van de coronacrisis, het is ook een oorzaak.

Dit artikel is onderstaand als pdf-document te downloaden.

Een gedachte over “In welke tunnel lopen wij?

Voeg uw reactie toe

 1. Sterk stuk, thanks. Zoals ook in de video wordt aangeven zitten we in een cirkel redenatie met vooralsnog geen uitweg. De genomen maatregelen staan vol met absurditeiten en het is nog nauwelijks te geloven dat het om onze gezondheid gaat, dan moet je wel heel naïef zijn.

  De zogenaamde leiders zullen inderdaad alleen voorwaarts bewegen, nog absurdere en strengere maatregelen nemen, want de nevenschade is inmiddels zo groot dat toegeven dat ze het fout hebben ingeschat betekend dat ze gelyncht gaan worden, mogelijk letterlijk. Als je het nieuws in Australië en NZ volgt weet je wat de volgende stappen hier zullen zijn; het gaat nu louter om macht en controle.

  Het wordt hoognodig tijd dat we het belachelijke geloof in een externe autoriteit achter ons laten en zelf verantwoordelijkheid gaan nemen in plaats van een klein groepje van mensen alle macht te geven en vervolgens verwachten dat ze gaan doen wat we willen. Graag ook het monetair stelsel op de schop gooien zodat het niet meer mogelijk is dat enkele bedrijven de gehele wereld kunnen runnen. I have a dream.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: